Maailmalla kierrellessä tulee bonganneeksi pieniä yksityiskohtia ja isojakin investointeja, joilla ihmisten hyvinvointia ja viihtyvyyttä voidaan lisätä. Pääosin alueen asukkaille, mutta myös matkailijoille viihtyvyyttä lisääviä tekijöitä näkee ihan arjen tavallisissa ympäristöissä. 

Kotimaassakin on onneksi ymmärretty jo tovi miten hyvinvointi ei ole vain terveyteen liittyvä, vaan ihmisen kokonaishyvinvointia joko edistävät tai heikentävät myös sivistävän, kulttuurillisen, liikunnallisen ja sosiaalisen näkökulman lisäksi esimerkiksi asuinympäristöön liittyvät näkökulmat. Ulkomailta voi bongata näitä näkökulmia yhdistäviä perinteisempiä yksinkertaisia asioita tai tuoreempia innovaatioita. 

Maailmalla monta on ihmeellistä asiaa

Olen kiertänyt perheeni kanssa sapattivapaallamme maailmaa ja viimeisimpinä muutamat viikot Uutta-Seelantia ja Australiaa. Molemmista mainituista ja vähän muualtakin on jäänyt mieleen muutamia simppeleitä yksityiskohtia ja toki mittavampiakin hankkeita. Eniten minua on ihmetyttänyt paikkojen siisteys ja puhtaus: missään et näe nuorison tuhoamia tai tärvelemiä yleisiä tiloja ja paikkoja. Kummallisia nuoria kun eivät sotke paikkoja. Osaavatko he oikeasti arvostaa yleistä hyvää vai mistä on kysymys?

Tässä kymmenen bongattua esimerkkiä:

1) Julkiset vessat: okei, onhan näitä joka maassa, mutta miten ihmeessä pitää ne jatkuvasti siistinä, hyvin varusteltuna mm paperin suhteen ja jopa viihtyisinä? Miksi ei voisi antaa vaikkapa taiteilijoiden luoda yleinen vessa persoonalliseksi taideteokseksi itsessään? Tilataidetta mahtuu maailmaan ja vessat voidaan maisemoida miljööseen istuvaksi jopa nähtävyydeksi. Tai “robottivessa”, jossa kaikki on liikeohjattua paitsi pyyhkiminen. 

2) Olohuonemaiset puistot: hämmästyttävin vastaantullut Caroline Bay park on puisto, johon törmäsimme on pienessä 28 000 asukkaan Timarussa Uuden-Seelannin eteläsaarella. Bongasimme sen siksi, että sovelluksemme kertoi puistossa sijaitsevan maksuton alue asuntoautoilla yöpymiseen. Neliökilometrin verran käytettyä maa-aluetta käsittää runsaasti ulkoilupolkuja, siellä täällä kuntoilulaitteita, kiinteän ulkoilmateatterin/auditorion, kiinteän markkinapaikan myyntikojuineen ja tivoleineen, lintupuiston, labyrinttimaisen ruusutarhan yli 200 ruusulajikkeen verran, suihkulähteitä, alueen historiasta kertova pysyvä maisemoitu näyttely, skeittipuisto, minigolf, lasten leikkipuisto, ravintola-kahvila ja ja kilometrin leveä hiekkaranta piknikalueineen ja puisine polkuineen. Ja niitä vessoja. Riittävästi, joka puolella. Melkoinen investointi tämänkokoiselta kaupungilta! 

3) Automatkailijan paikkatietosovellus: Uuden-Seelannin roadtripin paras matkakaverimme oli nk Camping NZ -älypuhelinsovellus, johon voi ladata koko maan eri aluiden kartat myös offlinena käytettäväksi. Tästä katsoimme niin yöpymispaikat, maksulliset ja maksuttomat aktiviteetit, matkailujen infopisteet, huoltoasemat, leikkipuistot kuin erimittaiset patikointi- ja ulkoilureititkin. Helppokäyttöinen ja monipuolisen kattava koko maan sovellus. Erinomainen matkailu maan ja kunkin alueen matkailumarkkinoinnin väline, joka silti perustuu ansaittuun mediaan eli kanssamatkustajien antamien arvioihin ja vinkkeihin mm aktiviteeteista.


4) Kehittävät leikkipuistot: kuvittele leikkipuisto, joka on rakennettu yli 6000 lapsen antamien ideoiden pohjalta “maailman parhaaksi leikkipuistoksi”. Todellista käyttäjälähtöistä kehittämostä. Laaja puisto monenlaisine alustoineen ja toimintoineen, joissa jokainen yksityiskohta on mietitty alustojen pitävyyden tai köysiratakeinun istuimen liukuesteeseen saakka. Tai miten ihan tavallinenkin leikkipuisto kylässä kuin kylässä on rakennettu siten, että laitteet ja telineet ovat sopivasti kehoa liikuttavia soveltuen eri ikäluokille taaperosta teiniin.

5) Pyörätuolikeinu: Australian Batehavenin rannalla yleisessä leikkipuistossa monenmoista laitetta ja telinettä. Ja pyörätuolikeinu! Ensimmäin laatuaan, johon olen julkisessa puistossa törmännyt. Siinä se nökötti rivissä muiden keinujen kanssa. Muissa keinuissa mm nojatuolikeinu ja sisaruskeinu! 

6) Lataava kuntopyörä: polje itsellesi älypuhelimen akku täyteen samalla kun surffailet maksuttomalla wifillä. Australian Sydneyn keskustan puistoalueella on kuntopyöriä, joissa on usb-latauspisteet ja näyttötaulut oman polkuvoimasi energiantuotannosta. Etenkin paikoissa, joissa tyypillisesti odotetaan jotsinakin tämä olisi hieno monta näkökulmaa yhdistävä hyötyväline.

7) Viherseinä ja maastoutuva nostokurki: rakennustyömaiden maisemointia ja toimitiloissa sisällä viherseiniäkin näkee jo melko paljon. Viherseinät ulkona voisi meidän ilmastossamme olla mahdoton toteutettava, ellei ikivihreillä kasveilla tehtynä. Rakennustöiden maisemointiin on Suomessakin panostettu. Rumien seinäkkeiden ja pressujen tilalle voisi maisemoida alueen historian ulkoilmanäyttelyn tai merkkivuoden kohokohtien kuvakavalkadin. Samoin rumat silmiinpistävät nostokurjet on täysin mahdollista maisemoida näkymään sopivammaksi, jos pienet panostukset viihtyvyyteen otettaisiin paremmin huomioon.

8) Liikkuva terveydenhoitaja: tämä periaatteessa toteutuu jo Suomessakin kotihoidon ja erilaisten terveyskioskien myötä. Uuden-Seelannin pitkien etäisyyksien harvaanasutuilla alueilla kiertää terveyden ja sairaanhoitajia terveysautolla kotikäynneillä, mutta myös tietyissä pisteissä kuten koululla yleistä ja ajanvarauksella vastaanottoa pitämässä. 

9) Itsepalveluautomaatit : etenkin Australiassa itsepalveluautomaatteja tuntuu olevan paljon. Ruokakauppojen itsepalvelukassat ovat jo Suomessakin tuttu ilmiö ja pian lienevät itsepalveluautomaatit arkea pikaruokaloissakin. Tai elokuvavuokrausautomaatti ruokakaupan aulassa? Fiksu idea aloilla, joilla työvoimaa haastava saada, mutta tästä ei ole pitkä matka siihen, että ihmistä tarvitaan enää perusteellisempaan siivoamiseen, kun robotto pystyy pakkaamaan kyllä ruoat koodien perusteella. 

10) Terveysturismi: USAlle kuuluvan Puerto Ricon saari Karibialla panostaa terveysturismiin kampanjoimalla edullisempaa terveydenhuoltoa ja etenkin erikoissairaanhoitoa saarellaan. Leikkaukset jopa puoleen hintaan manner-USA:n sairaaloiden hinnoista ovat todella houkuttelevia kattavan julkisen puuttuessa. Jopa majoitusta reissullemme hakiessani törmäsin mahdollisuuteen yöpyä sairaalan yhteydessä olevassa hyvinvointikeskuksessa. Majapaikan lisäksi käytettävissä olisi ollut upeat kuntosalit ja kylpyläosastot sekä terveysruokavalion mukaiset murkinat. Suomen sote-reformin valinnanvapauden ja markkinaehtoisuuden myötä mahdollisuus myös tässä?

Voisiko näistä jokin olla sovellettavissa myös kotimaahan? Osa jo onkin jollain tavalla sovellettuna Suomen oloihin. Eivätkä kaikki soveltuisikaan ilmastomme vuoksi. Enemmänkin kyse lienee asioiden yhdistämisessä ehkä odottamattomallakin tavalla. Ja mahdollisimman yksinkertaisesti. Eivätkö parhaat innovaatiot synny juuri silloin?