Kun perhe lähtee reppureissaamaan maailmanympäri lähes seitsemän kuukauden ajaksi, on reissu niin lomaa kuin arkeakin. Normaali lomareissu on useimmiten sellainen, jonka aikana teet juuri niitä asioita, joita lomalla “kuuluu” tehdä ja vastaavasti jättää monia arjen asioita tekemättä, jotta loma tuntuisi kunnon lomalta. Mutta entä kun reissu jatkuukin kuukausien ajan? Viikko toisen jälkeen ollaan yhä reissussa, vaihdetaan vaan maata ja majapaikkaa. Onko se edelleen lomaa vai onko mukana myös arkea? Pitkällä matkalla muodostuu rutiineja, joista tulee reissun arkea. Mutta tällaisella reissulla on myös paljon asioita, jotka voi salakavalastikin jäädä päivittäiseksi ja siten ehkä ei kovin järkeväksi hyvinvoinnin kannalta. 

Työtehtävien tekeminen & reissukoulu

Loman tarkoitus on irrottautua arjesta. Suurimmalle osalle lomailijoista se tarkoittaa, että loma on breikki töistä ja koulusta. Moni tosin tänä päivänä checkaa sähköpostit sieltä rantatuolistakin kun älypuhelimet piippaavat jatkuvasti.  Meille pitkä reissu oli nimenomaan irtiotto arjesta ja töiden tekemisestä. 

Tällaisella reissulla, jossa käytännössä mitään ei ole buukattu tai järjestetty etukäteen, jää asioiden selvittely, etsiminen, vertailu ja varusten hoitaminen reissupäiviin kuuluvaksi ja usko tai älä, käy välillä ihan työstä! Etenkin alueilla tai maissa, joissa edes jonkinmoinen nettiyhteys on ajoittain olemassa, on tämä työ ajotettava siihen kun yhteys toimii. Meillä tosiaan oli vain ihan ensimmäinen lento ja parin ekan viikon majoitus varattuna, kaiken muun olemme varanneet nk tien päältä! Ja kun yhteydet ovat hitaat, siihen voi kulua toooodella paljon aikaa ja kahvia. Toisaalta, on se vaan helppoa tänä päivänä kun voit itse toimia matka-agenttina ja tehdä juuri niinkuin itse parhaaksi katsot, parhaat diilit löydät ja menet sinne mikä unelmaasi toteuttaa olemassa olevan budjetin rajoissa. 

Ravintolaruokailu 

Lomalla syödään ulkona. Eikö se ole juuri yksi niistä ihanista pakokeinoista, että “päästään helpolla”, kun ei tarvitse itse kokata? Kyllä, noin viikon ja ehkä toisenkin lomareissulla se on ihan ok, mutta kun ollaan reissussa viikko- ja kuukausitolkulla, niin alkaa ravintolaruokaa tulla ulos korvista. Sitä oikeasti vain kyllästyy niihin, vaikka kuinka hyviä kulinaristisia elämyksiä saisikin. Mutta kun ainakaan meidän jollain tavalla rajatulla  budjetilla emme ihan fine dining -ravintoloissa voi ravata, niin keskitasoa ja pikaruokalaakin on vaan valittava. Pitemmän päälle niissä on kuitenkin samantyyppiset maut ja toteutustavat. Ja oikeasti, myös ne epäterveellisemmät versiot tarjolla. Vaikka kuinka yrittäisit valita terveellisimmät listalta. Kotiruokaa ei vain ole voittanutta pitemmän päälle sitten kuitenkaan! 

Ravintolaruokailu on ihastuttavaa ja vihastuttavaa. Siihen kyllästyy, mutta ah, kuinka ihanaa on kjitenkin päästä nauttimaan erilaisista mauista ja annoksista. Kun reissuun järjestää sellaisen huoneiston, että voi itse kokkailla välillä, saa varmistettua sitä simppelimpää, puhtaampaa ja terveellisempää ruokaa! Ja ennenkaikkea, vaihtelua. Me olemme huomanneet heti olemuksessa aina muutaman päivän “kotitekoisen” ruoan syömisen jälkeen mukavasti kevyemmän olon, kun vatsaturvotus ravintolaruoista on laskenut. vaikka siis olisit valinnut ravintoloissa kevyemmät salaatti- tai kalavaihtoehdot. Yksinkertainen kotireissuruoka kunniaan! 

Herkut, snacksit ja drinksut

Tämä voisi kuulua edellisen kategoriaan, mutta otan sen erilleen juuri siksi, että tämä on varmasti reissun se salakavalin osuus! Vaikka ravintolaruokailustakin pääset välilä irti vuokraamalla tai valitsemalla majapaikan ruoanlaittomahdollisuuksilla, ovat nämä herkut lomalaisen ja lomamoodissa nautiskelevan petollisia ystäviä. Reissun päällä tulee niin helposti haettua se rasvainen latte mukaan tauolla tai kävelyn tuoksinoissa ostettua yhdet välijätskit. Tai otettua jotain suolakeksejä tai sipsejä kun on kuumaa ja pitää vähän välivirtaa saada ennen seuraavaa ruokailua. Tai otanpa yhden oluen, viinilasillisen tai siiderin ruoan kanssa – lomalla kun ollaan. Mutta kun ollaankin päivästä toiseen, viikosta ja kuukaudesta toiseen, niin kyllä ainakin tällaisella neljänkympin ylittäneellä alkaa äkkiä shortsit kiristämään vyötäröltä…

Liikunta

Päivittäiseen tai ainakin säännölliseen liikuntaan tottuneella on luontainen tarve saada liikkua myös lomalla. Hikilenkki tai jumppa on välillä vedettävä, jotta kroppa toimisi ja mielikin pysyy virkeänä. Jumpan saa vedettyä majoituksessakin kun kaivelee vaan muistista sopivat liikkeet. Ja lenkille oven avaamalla, lenkkarit on meillä varmasti mukana! Ulkoilua tällaisella reissulla tulee luontevasti paljon. Lämpimässä kelissä ollaan mieluusti koko päivä ulkona, eikä pienet sateilutkaan menoa haittaa. Toisaalta liian kuumaksi ilman päästyä on ulkona olo vähän tukalaa, kuten meillä kävi Buenos Airesissa. Silloin hakeutuu mielellään ilmastoituun sisätilaan.

Liikuntaa meille tulee päivittäin eniten kävelemällä. Kun lähialueisiin tutustuu jalkaisin, on mittarissa loppujen lopuksi aika nopeasti se suositeltu päivittäin 10 000 askelta. Kaupungeissa varsinkin, mutta myös ranta-alueilla ja puistoissa. Pian 8-vuotias matkalaisemmekin pistelee menemään, kun on mielenkiintoista katsottavaa ja välillä pidetään niitä jätskitaukoja (kröhöm). Ja silti vielä riittää energiaa koluta jokainen vastaantuleva leikkipuisto! Niissä olemmekin tauon jos toisen viettäneet…


Siivous, pyykkäys, kaupassakäynti jne

Arjen rutiineja, joita kotona ollessa normaalisti hotaa ihan huomaamattaankin. Ja välillä tietysti hampaita kiristellenkin. Lomallahan juuri näistä pääosin tapahtuu se irtiotto. Pitemmällä lomallakin rutiineja on hoidettava ja etenkin näin pitkällä aika useinkin. Siivous ei tarkoita imurointia ja ikkunoiden pesua, mutta kyllä tasojen putsausta, astioiden tiskaamista ja rinkan siivousta! Rinkka on käytävä aika ajoin läpi ja karsittava pahiten kuluneet vaatteet ja tarvikkeet pois. Meillä on ollut ihan toimiva periaate “yksi sisään = yksi ulos”. Eli jos ostan uuden topin, lähtee yksi vanha toppi roskiin tai kierrätykseen. 

Pyykättävä on noin kerran viikossa. Meillä on kutakuinkin sen verran vaatteita jokaisella rinkassa, että viikon verran pärjää. Kuumassa hikivaatteita tulee ehkä useamminkin pestyä. Mukana meillä on Scrubba (on muuten australialainen keksintö!), joka on nk. Kannettava pesukone. Aivan helmi! Sillä on pesty monet kerrat pientä ja isompaakin pyykkiä! Tosin nyt viimeiset viikon Uudessa-Seelannissa ja Australiassa on ollut hyvin käytettävissä kolikoilla toimivia pesukoneita ja kuivaajia. Niillä saa isommatkin mm hupparit huomattavasti kätevämmin – ja onhan meillä nyt kaikki lämpimimmät mukana olleet vaatteet olleetkin todella kovassa käytössä! Loppureissua kohden olemme taas käytännössä tropiikissa, joten pikkupyykkiä taitaa olla loppumatka tiedossa.

Tasapainon löytäminen 

Yksi tämän reissun parhaista puolista on ollut ehdottomasti nukkuminen. Siis hyvän, levollisen ja riittävän unen saaminen. Voiko olla ihanampaa, kuin viikkotolkulla herätä ihan luonnollisesti ilman herätyskelloa?! Meillä on ollut vain muutama aikainen lähtö esim. kentälle, mutta muuten olemme saaneet nauttia rauhallisista aamuista. Tosin Ausseissa ja Uudessa-Seelannissa motelleissa, leirintäalueilla ja hotelleissakin check-out on jostain syystä jo kello 10! Ehkäpä meidän rutinoitunein tekeminen onkin jo rinkkojen pakkaaminen ja kaiken kasaanlaittaminen noin puolessa tunnissa… Jo kahden yön jälkeen nimittäin tämänkin tavaramäärän saa aika tehokkaasti levitettyä ympäri majapaikkaa. 

Loppujen lopuksi kyseessä lienee tasapainon löytäminen arjen tekemisen ja lomailun väliltä. Tämä reissumme on once-in-a-lifetime -kokemus, josta kuuluukin nauttia ihan täysillä. Mutta jotta voimme hyvin koko sen ajan, on mielen ja kropan hyvinvointiin kiinnitettävä huomiota aika ajoin. Tasapainoillen syömme jatkossakin sen jätskin kävelyreitin varrella ja pidämme kiinni lauantain karkkipäivästä (niin edes tiedetään mikä viikonpäivä kulloinkin on 😉 

Holiday or routines in long-term travel? post here in English