Sykkivä Hong Kongin keskusta nimeään kantavalla saarella on kaupunki monessa kerroksessa. Sanan jokaisessa merkityksessä. Katuja, kujia, kävelyputkia, rullaportaita, puistoja, rakennuksia kerroksittain ja joka suuntaan ristiin rastiin. Kerrokset eivät ole vain fyysisiä, vaan myös historiallisia ja kultuurisia. Uutta ja vanhaa, brittiläistä ja kiinalaista sekä uutta modernia kansainvälistä käsikädessä rinnakkain iloisesti sekamelskana. Mikä yllätti meidät vielä enemmän, on se miten mäkinen HK on. Pohkeet saa kosteassa kuumuudessa hetkessä kivistämään ihan vain kaupunkikävelyllä vaellellen katuja ylös ja alas.


Vanha Hong Kong

Yksi ehdottomista suosikeistamme Hong Kongin saarella on vanhan kaupungin alue Centerin laidalla. Vanha kaupunki on HK:n sydän, jonka ympärille kaupunki on laajentunut. Se on mielenkiintoinen sekoitus vanhaa perinteistä kiinalaista ja modernimpaa rakennusta ja palvelua rinnakkain. Vanhan kaupungin kujat ovat täynnä ravintoloita, perinteisiä teehuoneita, antiikkikauppoja, putiikkeja, markkinakojuja ja sekatavarakauppoja. Täältä löydät myös etenkin Sohon kortteleista kansainvälisen keittiön tarjontaa, kuin myös pieniä kiinalaisia ruokahuoneita, joiden listat ovat vain kiinankielisillä merkeillä kirjoitettuja. Mielestämme vanhasta kaupungista löydät aidointa Hong Kongia kaikessa merkityksessään. Esimerkiksi vierailu kiehtovaan pieneen Man Moo Temppeliin on hieno esimerkki kiinalaisesta perinteestä, joka kuitenkin näkyy kaupungin nykyihmisten arjessa.

Eläintieteellinen puutarha ja Hong Kong puisto

Kymmenistä pilvenpiirtäjistä ja vieri viereen rakennetuista korkeista taloista sekä sähäköistä kujista ja meluisista kaduista huolimatta Hong Kongin keskustasta löytyy siistejä laajojakin puistoalueita. Kansallispuistoja ja kehuttuja uimarantojakin löytyy toki heti kaupunkikeskustan ulkopuolelta julkisen liikenteen reittien varrelta. Mutta ydinkeskustan alueellakin on kaksi hienoa puistoa: eläintieteellinen puutarha ja kaupungin nimeä kantava puisto.  Ja mikä hienointa, molemmat ovat vierailijoille maksuttomia! 

Eläintieteellinen puutarha tarjoaa useita eläinlajeja linnuista apinoihin, kilpikonniin ja marakeetteihin. Se on hyvänkokoinen eläinpuistoksi ja samaan aikaan myös kasvitieteellinen puutarha, jonka salaperäisten rehevien sademetsäpolkujen uumeniin on helppo kadota hetkeksi pois suurkaupungin vilinästä, saasteista ja metelistä. Puistosta löytää joka ikäiselle jotakin: leikkipuisto, eläimiä, infokeskus, suihkulähteitä ja luontopolkuja mielenkiintoisen kasvuston lomassa. 

Hong Kongin puisto parin korttelin päässä on laaja alue ulkoiluun, lintubongaukseen ja leikkimiseen. Puistossa on massiivinen lintutarha, jonka läpi kulkevien paalutettujen puisten polkujen varrelta voi bongailla kymmeniä erilaisia lintuja. Tämäkin puisto on rakennettu kerroksittain ja tarjoaa vastaavasti useita virkitstysmahdollisuuksia. Junarata The Peak -kukkulalle lähtee ihan puiston vierestä.

Peak on must see -kohde

The Peak -kukkula on paikka, josta näet koko Kong Kongin ikonisen pilvenpiirtäjäkeskustan ja lähisaaret. Näkymät ovat henkeäsalpaavat – kirkkaana päivänä. Sateisena tai sumuisena päivänä tiedät keskustan olevan suoraan edessäsi näkemättä sitä kuitenkaan. Peakillä on Galleria-ostoskeskus, jonka kattoterassilta saat parhaat näkymät. Hassunmuotoisen rakennuksen kattoterassille on järkevänhintainen pääsymaksu, mutta kirkkaalla säällä todella sen arvoinen.

The Peak on ollut kaupunkilaisten virkistysalue jo yli sata vuotta. Ylempi luokka on kiivennyt kukkulalle lomailemaan ja nauttimaan runsaasta luonnosta sekä näkymistä. Ja jo 1920-luvulta kaupungissa työskentelevät ulkomaalaisperheet ovat löytäneet kukkulan laidoilta perinteisesti kotipaikkansa. The Old Peak Road oli aikanaan ainoa kukkulalle vievät tie, jonka äärettömän jyrkkiä rinteitä joko kiivettiin itse tai useimmiten nautittiin näkymistä palvelusväen kantamana. Tänäkin päivänä tie on suosittu kulkureitti ylös alas, mutta pääosin kuntoilua ja sademetsässä rentoutumista varten.

Ostosmekka

“Made in China” -laput ja tarrat lukuisissa tuotteissa takaavat helppoa, monipuolista ja edullistakin shoppailua myös Hong Kongissa. Maailmassa ei luultavasti ole mitään mitä et tästä kaupungista löytäisi. HK saari ja sen Center-keskusta-alue on täynnä ostoskeskuksia ja kansainvälisiä luksusbrändiliikkeitä. Voit kävellä yhdestä ostoskeskuksesta toiseen niitä yhdistäviä skywalk-kävelyputkia ja -siltoja pitkin käytännössä koko keskustan läpi. Tai mennä lautalla läheiselle Kowoon-saarelle, josta löydät lisää shoppailumahdollisuuksia. Tai sukella vanhan kaupungin pikkukujille pikkuputiikkeihin ja katumarkkinoille.

Erityiskaupunki moneen tarpeeseen

Hong Kongilla on ollut erityinen asema sijaintinsa ja maan muodon vuoksi jo tuhansia vuosia. Alueelta on löydetty merkkejä jopa kivikauden ihmisten asumisesta. Sijainti suuren Etelä-Kiinanmeren ja Pearl-joen suistoalueen suulla on mahdollistanut kasvun vuosisatojen aikana kalastajakylästä suureksi suolan tuottajaksi ja kauppasatamaksi. Nykypäivän Hong Kong muotoutui vuosisatojen Kiinan valtakauden päättyessä Ooppiumisodan seurauksena vuonna 1842, kun Kiina joutui luovuttamaan alueen Britti-imperiumille. Brittiläisen kansanyhteisön merkittävänä kansainvälisen kaupankäynnin keskuksena Hong Kongista kehittyi vapaakaupan mekka, jonne myös moni tarkoin säännellyn Kiinan kansanvallan kansalainen asettui siirtolaiseksi. Yhteissopimuksella Britannia luovutti alueen takaisin Kiinalle, jonka erityishallintoalueena se on ollut vuodesta 1997 lähtien. Kaupungin ja saarialueen erikosuutena onkin sen vuosisatojen kulttuurinen kertymä niin merirosvouden, teollisuuden, Kiinan Qing-dynastian kuin brittiläisen ajan ja eurooppalaisten kaupankävijöiden vaikutuksista. 

Vierailumme Hong Kongiin oli pysähdys maailmanympärimatkallamme kesäkuussa 2017. Vaikka viivyimme kaupungissa vain kolme päivää, jonka aikana oli melkoisen kuuma ja kostea helle, kolusimme mielestäni melko hyvin koko HK-saaren keskeiset alueet. Emme kuitenkaan ehtineet perehtyä lainkaan kaupungin kulttuuritarjontaan yllä kuvattua enempää, emmekä ehtineet piipahtaa lähisaarilla esimerksi Lantaun saarella jättiläismäistä buddha-patsasta katsomaan tai Kowoon saarelle shoppaamaan. Lähialueilta löytyy ilmeisen hienoja rantoja, teemapuistoja ja kansallispuistoja patikointireitteineen.

Jos lähtisin Hong Kongiin uudelleen (jota todella toivon! Uskon, että tämä kaupunki on erinomainen nk stopover-kaupunkina eli yhdistettynä jonkun toisen kohteen vierailuun, esimerkiksi maaseudulle tai rantakohteeseen lähimaihin), tutustuisin ehdottomasti myös ympäröiviin saariin. Hong Kong on upea kaupunkikohde, joka on eksoottinen mutta moderni aasialainen kaupunki, halusit sitten ostosmatkalle, kulinaristisia elämyksiä hakemaan, rentoutumaan, kuntoilemaan tai vain kaupunkilomalle ja jotain näiden yhdistelmänä.