Wow, miten kuuma ja mielenkiintoinen kesä 2018 takana! Kesäkuussa roadtrippasimme pitkin Espanjan maaseutua asuntoautolla ja juhannuksesta alkaen olemme pyörittäneet hyvin aktiivista majoitustoimintaa Airbnb:n kautta naapurimökillämme. Tämä on ollut hauska, jännittävä ja opettavainen kokemus. Vierainamme on ollut pariskuntia, perheitä, ystäviä ja seurueita noin kolmasosa kotimaasta ja loput ulkomaalaisia läheltä ja kaukaa.

Näin ostat mökin vahingossa 

Me päädyimme mökkivuokranantajiksi tavallaan vähän sattumalta. Olimme jo jonkin aikaa pyöritelleet ajatusta vuokrata omaa rakasta mökkiämme perheen ulkopuolisille ja tehneet jo pieniä valmistelujakin sen toteuttamiseksi. Oman mökin vuokraamiseen – niin kuin kodinkin – on tietynlainen kynnys. Paikka on niin henkilökohtainen, tunteita täynnä ja aiemmille sukupolville jopa lähes pyhä paikka. Nuoremmat sukupolvet ovat kiertotalousilmiön vahvistuessaan jotenkin joko vähemmän rakastanut seiniään tai matkustelun myötä omaksuneet vahvemmin “koti on siellä missä sydän on”-tyyppisen ajattelun. Me lienemme jotain tältä väliltä. Ja vuodentakaisen maailmanympärimatkamme jälkeen ajatus kiertotalouden mahdollisuuksista tietynlaisena ansaintamallina edes pienten lisätienestien muodossa on ajoittain pyörinyt mielessä. Pitkän reissun jälkeen olemme toimineet vuokranantajina muutenkin, joten pyörä oli jo pyörimässä ja erilaiset sijoituskohteet tutkassa.

No mutta, miten sitten päädyimme vähän vahingossa ja sattumalta mökkisijoittajiksi ja-majoittajiksi? Kuten edellä mainitsin, olimme jo harkinneet oman vapaa-ajan asuntomme vuokraamista. Tiesimme sen potentiaalisen kiinnostavuuden eli ennakoimme kysyntää sijainnin vuoksi. Mökkimme sijaitsee järven rannalla tunnin ajomatkan päässä Helsingistä ja Turusta. Kun sitten aavistustemme tullessa toteen naapurikiinteistömme yhtäkkiä olikin myynnissä mielestämme sopivaan hintaan, oli aika liikkua nopeasti. Käytännössä tiesimme melko tarkasti mitä olimme ostamassa, sillä olimmehan olleet kiinteistön naapureita jo 13 vuoden ajan. Riski oli mielestämme pieni, potentiaali sijoitustuotoille kohtuullinen ja jos ei muuta niin meillä olisi omalle lähisuvullemme todella hulppeasti tilaa perhekokoontumisiin tuleville vuosille… Kiinteistöstä teimme nopeat kaupat päätöksellä, että laitamme sen myös välittömästi vuokralle.

Airbnb-hostiksi

Mökkikaupat tehtiin kesäkuun alussa maanantaina. Maanantai- ja tiistai-illan käytimme mökin tyhjentämiseen ja pieneen modernisointiin, sillä mökin ostimme irtaimistoineen niin, että hyllyissä oli mm vuoden 1990 puhelinluetteloita. Se oli ylläpidetty hyvin, mutta ollut vähäisellä käytöllä. Keskiviikkona otimme kiinteistöstä valokuvat ja julkaisimme ilmoituksen Airbnb-palvelussa ja sitten lähdimme pariksi viikoksi Espanjaan lomailemaan.

Madridin kahviloissa ja La Manchan maaseudulla vuokra-asuntoautomme markiisin alla tapaksia herkutellessa sitten kännykkä lauloi kun tiedusteluja ja varauksia mökkiin alkoi sadella. Tämä oli ensimmäinen kohteemme majoittajana. Majoittujina meillä olikin monen monta positiivista kokemusta ympäri maailmaa mm palvelun helppokäyttöisyydestä. Eniten ja iloisesti hämmästytti miten kätevästi kaikki hoituu älypuhelimen applikaatiossa! Emme siis edelleenkään ole kertaakaan avanneet hallinnointisivua tietokoneen tai tabletinkaan kautta. Sovellus riittää mainiosti. Pohdimme myös, että laittaisimme kohteesta ilmoituksen myös maksullisille saiteille kuten esim nettimökit.com, mutta se vain jäi kun varauskalenteri alkoi täyttymään.

Kuin maailmalla matkustaisi – vieraita vastaanottaen

Juhannuksena saapuivat ensimmäiset vieraat. Olimme tulleet edellisiltana takaisin Espanjasta ja käytännössä ainoa mitä ehdimme vielä tehdä, oli koota uusi kuljetuksella tilattu kompostoiva biohuussi ja fiksata pieni grillikatos ulkopöytineen. Ja vähän tuunata saunan kaiteita turvallisemmiksi.

Jo ensimmäisten joukossa oli suomalaisten kanssa perinteistä juhannusta viettämässä ulkomaalaisia. Sitten saapuivat sveitsiläiset, ranskalaiset, australialaiset, saksalaiset, unkarilaiset, amerikkalaiset, venezuelalaiset, espanjalaiset jne. Välissä aina suomalaisia pariskuntia, perheitä, ystäviä ja monisukupolvisia seurueita. Selvästikin suomalaiset ovat löytäneet myös  mökkivuokraamisen Airbnb:n kautta! Syy kysyntään voi olla myös se, että meillä minimiyöpyminen on vain 2 yötä, kun monen mökkivuorasaitin kautta myydään vain viikkovuokraa. Mutta mahtavaa on ollut monen nk uuden airbnb-majoittujan kanssa yhdessä opetella palvelun käyttöä, ehtoja ja mahdollisuuksia. Ei ole näet kukaan seppä syntyessään.

Ulkomaalaisia olemme välillä hakeneet ja vieneet bussille sekä käyttäneet kaupassa. Neuvoneet miten puusaunaa lämmitetään ja saunassa kylvetetään, ihmetelleet yhdessä miten joutsenet huutavat niin kovaa ja miten isoja ovat lähelle laskeutuessaan.  Miten mökkipihaan voi lönkötellä yhtäkkiä hirvi, miten pienestäkin järvestä voi saada kymmenkiloisen hauen, miten yöllä ei tule pimeää lainkaan ja miten pihan mustikkapuskista oikeasti voi mustikoita syödä – kyllä ne ovat puhtaita! Ja miten trooppisesta tuleva ei voi uskoa että järvessä on talvella puolimetriä paksu jää ja silti siinä voi kalastaa. Eräs sveitsiläinen selvästi ruuhkavuotinen herra kertoi istuneensa mökin laiturilla päiväkausia vain tuijottaen kaunista maisemaa ja vedenpintaa. “Vesimittareiden tanssi on meditoivaa”, hän totesi!

Käytimme toisinaan ulkomaalaisia myös lähikaupassa – eikä muuten tule ihan heti itse tajunneeksi miten vähän mitään muuta kieltä kuin suomea ja ruotsia pakkauksissamme onkaan! Miten haastavaa voi olla tunnistaa raaka-aineita jos et näe suoraan mitä aines on. Ja mitkä ruoka-aineet itseasiassa ovat todella “suomalaisia”? Karjalanpiirakoita on vuokramökissa maisteltu aika hyvin leipäjuuston ja paikallisten tuorekasvisten ja marjojen lisäksi. Herukoille on ollut suoraan pensaasta kysyntää. Mutta yksi kiinnostavimmista on ollut lonkero. Hartsulle povaamme hyvää vientiä jos tuote onnistutaan myös markkinoimaan oikein! On ollut hauskaa kertoa ja tutustuttaa vieraita tähän meille tuttuun juomaan – sillä samalla on käyty läpi paljon Suomen historiaa -52 olympialaisista aina nykypäivän kilpailukykyyn ja toisaalta haasteisiin.

Siivousta & lakanapyykkäystä kerrakseen 

Muutaman kuukauden aktiivisen majoittajana toimimisen jälkeen voi todeta, että koko kesän ja syksyn olemme siivonneet ja pesseet lakana- ja pyyhepyykkiä melkoisen monta tuntia! Jos nämä eivät sinulle maistu, älä ryhdy majoittajaksi. Tai varmista ja ole valmis maksamaan siitä toiselle riittävän hyvin. Ympäri Suomea on jo paikallisia toimijoita, jotka tarjoavat tätä ylläpitopalvelua nk avaimet käteen -palveluna, mutta ole valmis maksamaan siitä 15-30% bruttovuokratulostasi. Airbnb lienee tällä hetkelle edullisin palvelu itse vuokraamiseen – majoittajalta veloitettava kulu on tällä hetkellä vain 3% itse määrittelemästäsi vuokrahinnasta. Majoittuja maksaa tämän päälle tosin vielä 6% eli muista se asiakkaallesi näkyvänä hintana, kun hinnoittelet öitäsi (jos majoittajaksi mielit).

Me halusimme lähtökohtaisestikin itse hoitaa sekä vieraiden henkilökohtaisen vastaanottamisen, paikkojen läpikäynnin ja ohjeistamisen sekä avunannon ja kysymyksiin vastaamisen ja vielä siivoamisen sekä pyykkäyksen vieraiden vaihtuessa. Normipalkkatyön ohella vilkkaimpana aikana tämä kävi ihan jo lähes toisesta työstä, mutta sen palkitsevuus sekä yllättävänkin tuottoisana vuokratulona ja sen myötä kiinteistösijoituksena, kohtaamiset niin monen- ja erilaisten ihmisten kanssa aidon suomalaisen mökkeilyn ja sielunmaiseman äärellä sekä ennenkaikkea myös se, että saimme tämänkin johdosta entistä vahvemmin mahdollisuuden viettää itse käytännössä kaksi kokonaista kesäkuukautta mökillä.

Majoittaminen ei ole vain paikan tarjoamista, siivoamista ja pyykinpesua. Se on ennenkaikkea ihmisbisnestä ja palvelua, vuorovaikutusta ja läsnäoloa. Airbnb:n kautta tehtynä tämä homma perustuu ennenkaikkea luottamukseen ja maineeseen: niin majoittujan maineeseen majoittujana, kuin majoittajan maineeseen ja avoimuuteen henkilönä, auttamishaluun ja kohteeseen kiinnostavana paikkana. Kaikki kirjoitettuna julkisesti yhteiseen avoimeen verkkopalveluun.

Ja se on juuri se, mikä hommasta kutkuttavan tekeekin!

Alla muutama kuva by Sami Kilpiö, joka kuvasi meidät ko. vuokrakohteessa eli Villa Vesalassa Helsingin Sanomissa keväällä 2019 julkaistavaa mökkijuttua varten… 

Tikkataulu on muuten ollut todella kovassa käytössä! Käytännössä kaikki vieraat ovat sitä pelanneet ja taulu+tikatkin uusittu jo kertaalleen.

Ja tästä itse kohteen sivulle Airbnb:ssä:

Villa Vesala – lakeside cabin 1hr from Helsinki