Kukapa ei unelmoisi matkasta tarunhohtoiseen Uuteen-Seelantiin kirjaimellisesti maapallon toiselle puolelle? Etenkin automatka elokuvista tuttuihin jylhiin ja alati vaihtuviin monipuolisiin maisemiin on tutkitustikin monen monen bucketlist-matkakohteiden kärkikastia. Me toteutimme kuukauden roadtripin osana maailmanympärimatkaamme maaliskuussa 2017. Viiden tonnin roadtrip: 5300 kilometriä 29 vuorokaudessa. Toteutettavissa viiden tonnin budjetilla, joskin tämä ryhmärämä kulutti jonkin verran enemmän. Tribuuttina maassa kuvatuille elokuville tämäkin juttusarja julkaistaan trilogiana: osa 1 kuvaa pohjoissaaren reittimme vinkkeineen ja suosituksineen, osa 2 sama eteläsaaresta ja osa 3 kuvaa karavaanarimatkailua sekä avaa mitä tämä lysti maksoi.

Pohjoissaari 12 päivässä 

Reittisuunnittelumme pohjoissaaren roadtripille tapahtui vasta kun olimme jo maassa ja karttojen äärellä. Pääosin reittisuunnittelua toteutimme päivän pari etukäteen ja ihan puhtaasti säiden ja sääennusteiden perusteella. Emme olleet varanneet mitään etukäteen ja kaikki varaaminen toteutettiin siis vasta paikanpäällä päivittäin. 

Tarkoituksemme oli lentää paikanpäälle, ottaa pikkuauto pariksi päiväksi ja etsiä hyvä asuntoautodiili koko loppukuukaudeksi, sekä ajella sitten sillä pohjois- ja eteläsaari. Noh, lopulta kävi niin, että asuntoautoja ei ollut saatavilla sitten niin minkäänlaista, edes pientä campervan-tyyppistä majoittavaa menopeliä. Ei vasta kuin eteläsaarelle ja kuun puoliväliin. Maaliskuu ennakkokäsityksiämme vastoin on vielä kesäkuu täälläpäin maailmaa. Eipä auttanut kuin ottaa pikkuauto alle pohjoissaaren kiertelyyn ja panostaa asuntoautoiluun sitten eteläsaarelle. Toisaalta tämä olikin ihan hyvä vaihtoehto, sillä näin vältimme käytännössä turhan noin 1500 kilometrin ajon. 

Meidän ainoa sovittu reittimme oli Hamiltoniin, noin 100 kilometriä Aucklandin eteläpuolella ihanaisen Veeran luona. Sinne suuntasimme samantien maahan saavuttuamme ja vietimme ensimmäiset kolme yötä. Kuinka hyvältä tuntuikaan majoittua kaikkien hotellien ja erinäisten majapaikkojen jälkeen, ja päälle saada vielä suomenkieliset keskustelut, vaasan ruispalat ja fazerin salmiakki ❤ Etenkin juniorimme Leevi nautti suunnattomasti monen kuukauden jälkeen, kun sai ihan omin neuvoin keskustella jonkun muun kuin vanhempiensa kanssa (olimme olleet reissussa tässä vaiheessa reilun kolme kuukautta ja ainoat suomenkielen keskustelut meidän kolmikon lisäksi ovat olleet skypen välityksellä Suomeen). 

Kaikesta huolimatta pari päivää paikallaan oloa ajamisen alle on suositeltavaa. Vasemmanpuoleiseen liikenteeseen opettelu on muutenkin haastavaa, ilman massiivista aikaerorasitusta, mikä väkisinkin Suomesta lentäessä on. Auckland on tähän oiva ratkaisu samalla kaupunkiin tutustuen.

Reittimme

Lensimme siis Aucklandin kansainväliselle lentokentälle, josta vuokrasimme auton pohjoissaaren retkeä varten. 

1)Hamilton (3 yötä): noin Tampereen kokoinen kaupunki tunnin ajomatkan päässä Aucklandista. Vielä selvästi Aucklandin työssäkäyntialuetta. Lepposa kaupunki, jossa jokirannassa upeat ulkoilureitit ja kaupungissa hienot puutarha-alueet. Melko Hyvät shoppailumahdollisuudet. Hamiltonista on kätevää tehdä päiväretkiä lähialueille. Lähellä ovat MataMatassa sijaitseva Hobbiton, jossa kuuluisien elokuvatrilogien Taru sormusten herrasta ja Hobitti Hobbiton-kylän ulkokohtaukset on kuvattu. Lähellä ovat myös Waitomon isot kiiltomatoluolat ja surffikylä Raglan Tasmaninmeren puolella. Raglanissa hienot ranta-alueet ja leirintäalue ihan vieressä, surffaamaan ja opettelemaan pääsee täällä hyvin.

2) Ninety Mile Beach (3 yötä): aivan pohjoissaaren pohjoiskärjessä yöi 100 kilometriä pitkä reitti puhdasta hiekkarantaa. Upea ranta, jossa saat oleilla ja lenkkeillä ihan omassa rauhassa. Kokemus varmasti ajaa läpi,mutta tarvitaan neliveto alle ja varmistus vuokra-autosopimuksen kattavuudesta. 

3) Waiuku (1 yö): Aucklandin eteläpuolella Tasmanin meren lähellä. Meille puhtaasti yöpymispaikka, mutta ilmeisesti todella hienoja rantoja täällä, kuten hieman etelämpänä Raglanissakin. Hienoja vesiputouksia myös!

4) Lake Taupo & Tongariro (2 yötä): tavoitteemme oli päästä Tongariron kansallispuistoon heti Taupo-järven eteläpuolella patikoimaan ilmeisen legendaarinen Tongariro Alpine Crossing -päivävaellus reitti n.19km. Reitti kulkee kolmen aktiivisen tulivuoren välissä kraaterimaisemissa. Säät eivät meitä kuitenkaan suosineet lainkaan, vaikka sateessa ja kovassa tuulessa pienemmän 6 kilometrin patikan kävimmekin. 

Taupo-järvi sekin on todella massiivinen upea järvimaisema. Järvi on syntynyt 26 000 vuotta sitten valtavan tulivuorenpurkauksen kraaterina. 

5) Rotorua (1 pvä): reitillemme osutettu maorikulttuurikeskuksesta ja geotermaalisista lähteistään kuuluisa Rotorua oli meille ehdoton kohde. Rotoruan keskustassa on avoimia kuumia lähteitä mm jalkakylpijöille. Heti keskuksen tuntumassa on maorikulttuurikeskus ja kylä, jossa pääsee opastetusti tutustumaan kulttuuriin. Wai-O-Tapu puolestaan on n.30 km Rotoruan ulkopuolella sijaitseva rikkipitoinen pahasti haiseva geotermaalipuisto, jossa on opastettu reitti läpi kymmenien pulppuavien kiehuvien ja mädälle kananmunalle haisevien altaiden. 

6) Coromandelin niemimaa (2 yötä): maisemiltaan upea Coromandel on paratiisimaisista poukamistaan kuuluisa luontomatkailualue. Kuuluisimmat lienevät Cathedral Cove -poukama kaarevine holveineen ja Hot Beach, eli ranta kuumilla lähteillä. Ensimmäiseen hikinen kävely, mutta täysin sen arvoinen. Jälkimmäisessä voit vuokrata lapion ja kaivaa itsellesi rantahiekkaan oman porealtaan.

7) Auckland (1 yö): maan suurimpana kaupunkina Auckland ansaitsisi varmasti kokonaan omat päivänsä keskustaan ja sen kulttuuritarjontaan tutustuen. Me käytännössä piipahdimme keskustassa vain etsien reittiä moottoritielle ja yövyimme lentokenttähotellissa. Kaupunkiväsymyksen lisäksi syy kiertoon oli myös rajut tulvat ja kovaakin kovempi tuuli rankkasateineen. Aucklandin keskustan lisäksi ihan lähialueet ranta-alueineen ja saaristoineen on luonnonkaunista ja mainiota aluetta ulkoiluun ja etenkin merieläinten bongailuun. 

Huomioitavaa ja mitä tekisimme toisin

– Reitin suunnittelisimme ehkä järkevämmin sillä nyt ajoimme vähän turhaakin edestakas. Toisaalta emme vaihtaisi Hamiltonin päiviä mihinkään ❤ emmekä autovuokrasäätöjen vuoksi oikein muutakaan voineet.

– Auton vuokraaminen etukäteen on enemmän kuin suositeltavaa. Vuokraamot eivät lain vuoksi voi vuokrata suoraan vaan itse buukkaus on tehtävä verkossa. Verkkovertailut toimivat melko hyvin, mutta eivät silti näytä ihan ajantasaista tilannetta. 

– Nettiyhteydet ovat koko maassa onnettomia, oma prepaid auttaa paljon ja kartat kannattaa ladata etukäteen offliness käytettäväksi. Majapaikoissa maksuton netti on useimmiten rajoitettu aikaan tai datamäärään.

– Enemmän aikaa. Pohjoissaarta usein jopa vähän parjataan ja siksi moni skippaa saaren kokonaan tai jättää ihan minimiin. Mekin painotimme kuukautemme ennakkokäsityksemme mukaan: 1,5 vikkoa pohjoissaarella ja 2,5 eteläsaarella. Pohjoissaarella on kuitenkin niiiin paljon nähtävää ja tekemistä, että kuukausi kummassakin menisi äkkiä kierrellen! 

– Pohjoissaarelta meiltä jäi kuta kuinkin koko eteläinen puolisko näkemättä. Etenkin Wellington ja sen nähtävyydet rentoine ilmapiireineen kiehtoo palaamaan pohjoissaarelle. Samoin meillä jäi suurin kaupunki Auckland oikeastaan sen lähiöitä ja lentokentän ympäristöä lukuunottamatta näkemättä. Olimme juuri olleet suurkaupungeissa niin pitkään reissullamme, että kaipasimme luonnonhelmaan ja kiersimme Aucklandin melko lailla kokonaan.

– Pohjoissaarelta jäi myös kokematta ilmeisen huikea Tongariro Alpine Crossing, joka meiltä sääolosuhteiden vuoksi jäi väkisin väliin. Palaan ehdottomasti tuon n.19km kävelyn tulivuorikraatereiden maisemissa vielä kävelemään. Samoin monen monta muuta varmasti todella upeaa patikointireittiä olisi tarjolla, joihin emme lapsen kanssa tällä kertaa säidenkään puolesta päässeet.  Samoin esimerkiksi kiiltomatoluolat olisi huikea kokea – me yritimme yhteen päästä, mutta massiivisten sateiden ja tulvien vuoksi luola oli suljettu. Säiden vuoksi aikamme Coromandelin niemimaalla oli myös rajoitettu. Häikäisevän kauniissa maisemissa viettäisi hyvinkin viikon rannoista ja patikointireiteistä nauttien.

Uusi-Seelanti on upea automatkailumaa. Omatoimisella roadtripilla saat juuri sellaisen reitin kuin itse haluat ja olet valmis ajamaan. Ajaminen on loppujen lopuksi helppoa ja  melko edullisesti toteutettavissa, jos muutamista mukavuustekijöistä olet valmis luopumaan. Näistä enemmän tämän juttutrilogian viimeisessä osassa! 

Rotoruan keskustassa on mm julkisissa puistoissa geotermaalisia jalkakylpylöitä, joissa vesi on melko kuumaa, mutta mineraalit tekevät hyvää.